måndag 26 januari 2009

Vad är IBS? Här kommer lite fakta;

Idag mår jag bra, som vanligt faktiskt. Jag tillhör ju då den kategorin som är förstoppad av och till och jag måste antagligen resten av mitt liv ta hjälp av olika tarmreglerande medel tex. laktulos.
Många var det som undrade vad IBS är för något, så jag har varit och hämtat lite fakta. Varsågod;


.................................................................................
Många människor lever med sjukdomen kolon irritabile, känslig tarm eller IBS (Irritable Bowel Syndrome) som den även kallas.
Sjukdomen kan med fog räknas som en av de stora folksjukdomarna och olika undersökningar pekar på att mer än tio procent av den vuxna befolkningen har IBS/kolon irritabile. Det är en medicinskt sett, godartad sjukdom men den kan vara besvärlig att leva med och i vissa fall invalidiserande.
Hur yttrar sig IBS/kolon irritabile?
Det finns många symptom som är typiska för IBS/kolon irritabile:
· Gaser och "uppkördhet" i magen.
· Magsmärta som ofta ökar efter måltid men lättar efter det att man tömt tarmen.
· Ändrade avföringsvanor.
· Förändrad konsistens på avföringen.
· Slem och gaser i avföringen.


Dessa symptom kan alla känna av nu och då. Tillfällig förstoppning, diarré eller gaser i magen innebär inte att man har någon sjukdom. Men om besvären inte går över efter två-tre månader bör man söka läkare.
Vad är IBS/kolon irritabile?
IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade.

Mätningar visar att till exempel hela mag-tarmkanalen det vill säga matstrupe, magsäck, tunntarm, tjock- och ändtarm, har en ökad känslighet. Även utsöndringen av tarmsaft och själva matsmältningen kan vara rubbad vid IBS/kolon irritabile.
Vad beror sjukdomen på?
Orsaken till sjukdomen är okänd. Förmodligen är det flera faktorer som påverkar. Det finns olika teorier om detta; att det är en ärftlig sjukdom, att den beror på störningar i tarmens nervsystem eller muskler, eller att den beror på någon form av intolerans eller överkänslighet för olika födoämnen. Debut efter tarminfektioner är vanligt.

Hur ställer man diagnos?
Det finns inte några laboratorietester som visar att man har sjukdomen och det syns heller inte några förändringar på eller i tarmen. Diagnosen ställs på symptom. En eventuell utredning syftar till att utesluta vissa andra sjukdomar som orsak till symptomen. Detta kan ske genom olika undersökningar, som rektoskopi eller koloskopi.

Vid rektoskopi för man in ett smalt rör i ändtarmen. Genom röret kan man se hur tarmen ser ut och ta vävnadsprov som visar om tarmen är inflammerad.
När man gör en koloskopi för man in en tunn slang, ca 150 cm lång, genom vilken man kan se och fotografera hela tjocktarmen och nedre delen av tunntarmen samt ta vävnadsprover.
Hur behandlar man IBS/kolon irritabile?
En viktig del av behandlingen är att man får diagnosen förklarad, att man kännner sig trygg med den. Det finns ingen medicin som botar IBS/kolon irritabile, däremot kan vissa symptom lindras. Det betyder att man måste lära sig att leva med sin sjukdom och ta hänsyn till den i vardagslivet.

Kosten kan ha stor betydelse för hur man mår. Hur man reagerar på olika livsmedel är individuellt och man måste pröva sig fram. En dietist kan vara till stor hjälp för att ge råd om kost och kostvanor. Exempelvis är fiberrik kost bra vid förstoppning, vid gasbesvär skall kolsyrade drycker och gasbildande livsmedel undvikas.
De flesta mag-tarmsjukdomar påverkas av stress.
Det är därför viktigt att se över sin vardag och se till att det finns tid för vila och avkoppling.
Möjligeheterna till läkemedelsbehandling vid IBS/kolon irritabile är, som tidigare nämnts, begränsade.
Det pågår dock intensiv forskning inom IBS-fältet, till exempel inom läkemedelsindustrin, och nya behandlingsprinciper är under utveckling.
OBS! Vid blod i avföringen, viktnedgång, eller många diarréer - särskilt när de förekommer på natten, bör du söka läkare omedelbart.

Källa: www.magotarm.se

KRYDDIGA FÄRSSPETT 12 port. 2points




Ingredienser

500 g Nötfärs max 10%
1 st Ägg
1 msk Potatismjöl
1/2 dl Vatten
2 msk Persilja
1 tsk Sambal oelek
1/2 tsk Koriander
1 1/2 tsk Spiskummin
1 msk Olja
2 dl Yoghurt naturell lätt max 0,5%
1 klyfta Vitlök
1 tsk Koriander



Instruktioner

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman färs, ägg, potatismjöl, vatten, finhackad persilja, sambal oelek, koriander och 1/2 tsk spiskummin.
Forma 12 avlånga biffar och sätt på blötlagda träspett. Pensla med olja och lägg dem i en långpanna. Grilla cirka 5 minuter på vardera sida.
Blanda yoghurt, pressad vitlök, koriander och 1 tsk spiskummin till en dressing och servera till spetten.

Källa: www.viktvaktarna.se

söndag 25 januari 2009

Jag har inte glömt...


och då menar jag att jag har inte glömt av er såklart!
Jag har inte orkat blogga på några dagar som ni märkt...
Mitt onda i ryggen är mycket bättre, men det finns där. Men idag har jag fruktansvärt ont i magen. Jag har ätit helt normalt så det är inte det. Jag är förstoppad av och till och har varit i många år. En läkare tror att jag har IBS. Det är en störning i mag-tarmkanalen.Får förklara mer sedan.
Jag skriver mer lite senare när jag mår bättre...

Bild: www.netdoktor.se

torsdag 22 januari 2009

Det är mycket som ska hinnas med ;)


HUR SKA JAG PRIORITERA?
Det sägs att det är nyttigt att varje dag äta ett äpple, och en banan för kalcium. Man ska också äta en apelsin för C-vitamin! Och det är ett måste att dricka en kopp grönt te (utan socker för att undvika diabetes) för att minska kolesterol i kroppen!
Man måste också dricka 2 liter vatten varje dag och sedan kissa lika mycket, vilket fördubblar tiden man hittills har tillbringat på toa. Man måste också dricka ett glas yoghurt varje dag för att få de bra bakterierna i magen, som ingen vet vad de exakt är, men du MÅSTE ha minst en miljon sådana i magen, annars är det illa!
Du ska också ta ett glas rött vin för att undvika hjärtinfarkt. Och så ett glas vitt vin för att skydda ditt nervsystem! Och ett glas öl (jag minns inte varför det var nyttigt!) Men om du tar dessa tre samtidigt kan du få stroke, fast det gör inte så mycket, du kommer inte ens att märka det.
Man ska också äta nötter och bönor/ärtor varje dag. En hel massa nötter/bönor/ärtor. Du ska äta 4 till 6 måltider per dag, lätta måltider, men glöm inte att du ska tugga varje tugga minst 36 gånger. Bara för det behövs det 5 timmar!
Och så en sak till: efter varje måltid ska du borsta tänderna. Borsta dina tänder efter äpplet, yoghurten, bananen, nötterna, bönorna och ärtorna. Detta ska du göra så länge du har tänder, och glöm inte tandtråden, tandköttsmassagen och munvattnet. När du ändå håller på med detta, kan du ju städa badrummet, kanske installera CD-spelare eller TV där inne, för med tanke på allt vattendrickande och tandborstande lär du tillbringa en hel del tid i badrummet.
Man måste också sova minst 8 timmar per dag och jobba 8 timmar per dag, plus de 5 timmarna som behövs för att äta, det blir 21 timmar. Det är 3 timmar kvar, under förutsättning att det inte är trafikstockning när du åker till och från jobbet. Enligt statistiken tittar folk på TV 3 timmar per dag. Det fungerar inte längre, eftersom man måste ta en promenad varje dag i minst en halv timme (ett råd: efter 15 minuters promenad, vänd tillbaka, i annat fall tar din promenad en hel timme).
Du måste också hinna med att träffa dina vänner, för de är som växter, måste tas hand om dagligen.
Bland allt annat måste du också hålla dig informerad, dvs. läsa minst två dags- och några stycken kvällstidningar, för att kunna ha en kritisk inställning i livet.
Du ska också ha sex varje dag, men utan att det ska bli rutinmässigt. Du ska vara innovativ, kreativ och varje gång på nytt förföra din partner. För detta krävs ju tid. Och då har vi inte ens nämnt tantriskt sex.
Du ska också hinna med din familj, hinna moppa golv, diska, tvätta, för att inte tala om allt du måste göra om du har barn eller husdjur.
När man räknar ihop allt detta ovan behövs det minst 29 timmar.
Den enda lösningen är att göra flera saker samtidigt!
T.ex. duscha med kallt vatten och håll munnen öppen så får du dina 2 liter vatten per dag. Medan du lämnar badrummet med tandborsten i munnen kan du samtidigt ha sex med din partner, som i sin tur tittar på TV och läser tidningar medan du torkar golv.
Då har du fortfarande en hand ledig, med vilken du kan ringa till dina vänner och släktingar. Drick vin efter det , du kommer att behöva det.
Sen om du skulle få 2 minuter över, skicka detta mail/brev vidare till dina vänner (som man ska vårda dagligen), medan du äter äpplet, vilket är som sagt väldigt nyttigt.
Dags för mig att sluta nu, för mellan äpplet, yoghurten, ölen, den första litern vatten och min tredje måltid idag (inkl. nötter/bönor/ärtor), vet jag inte längre vad jag måste göra, men jag vet att jag måste gå på toa NU.
Jag lär spara några minuter om jag borstar tänderna samtidigt!

måndag 19 januari 2009

OMELETT 1 port. 5 points


Den här omeletten har vi ätit ikväll. Enkelt och supergott och mättande!

2 Ägg
2 msk vatten
salt, peppar
1 tsk flytande margarin

Bara att vispa ihop lite lätt. I med 1 tsk margarin i stekpannan och stek till omeletten har fått fin färg. Sedan lägger man vad man vill ha på. Och idag valde vi ruccola-sallad, rödlök, skivade tomater och lite fetaost. Glöm inte att räkna extra för fetaosten.
så min middag slutade på 6,5 points.

fredag 16 januari 2009

Gör som jag...


Bild: www.bracy.se

Gör som jag, klicka in på www.bracy.se och beställ det här fina armbandet!
Hela 25% går direkt till barncancerfonden.

Lotta Gray har för Januari månad designat detta silverpläterade armband med en berlock i form av ett hjärta till förmån för Barncancerfonden.

Lotta Gray har en egen hemsida, www.vimmelmamman.blogg.se
Hon drabbades själv av tjocktarmscancer i maj-08,och kämpar själv med den djävulska sjukdomen!

onsdag 14 januari 2009

KASSLERLÅDA 4 port. 4 points


Bild: egen

400 g kassler
400 g broccoli
1 liten purjolök
1 tsk flytande margarin
2 dl fraiche (max 8%)
2 dl lättmjölk
1 dl riven ost (max 17%)
paprikapulver
salt, peppar

Dela broccolin i mindre buketter och förväll den i saltat vatten, ca 5 min. Skär purjolök i strimlor och fräs den i margarin.
Skär kasslern i små tärningar.
Blanda samman purjolök, kassler och broccoli, lägg det sedan i en smord eldfast form.
Blanda fraiche, mjölk, riven ost och kryddor, häll det över kasslern.
Gratinera i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

Servera med nykokt potatis och (glöm inte räkna extra för det) grönsallad.


Barnen tyckte att detta var gott! Min gubbe betygsatte maten. Han gav den en 7 1/2 poäng med motivering; gott, enkelt att laga, nyttigt!
Barnen gav den en 6:a. Inte så illa eller hur?

lite ont, annars bra...

Hej mina goa bloggvänner!
Jag ställde mig på vågen här hemma idag och det verkar som om jag har gått ner 1 kg iallafall. Det är ju bra. Ikväll ska jag laga kasslerlåda. Tänkte att jag ska lägga ut receptet här senare.
Min lilla utmaning som jag lade ut om situpsen, den går sådär just nu. Har fruktansvärt ont i korsryggen. Har haft ont nu i ca 2 veckor. Jag tor att jag har jobbat med armarna för långt ut ifrån kroppen, eller gjort någon grej snett helt enkelt. Jag jobbar ju som personlig assistent och ibland kan det bli väldigt tungt för det är många lyft som ska göras. Vi använder förvisso lift men vissa grejer går inte att få till utan människokraft. Så just nu så går jag på värktabletter 3 gånger om dagen (voltaren). Jag som annars kanske tar en värktablett typ 3-4 gånger om året. Så det här gillar jag inte! Men, men har man ont så försöker man med allt.
Gubben ska få massera mig ordentligt ikväll =)
Har även börjat fundera på om jag ska börja styrketräna framförallt för ryggens skull. Men jag är ju så feg och tror att alla kommer att titta ut mig på
gymet. Jag vet att det låter dumt.
Ska iallfall göra mina 100 situps men i lugnt tempo. Ska även försöka komma igång med mina promenader igen.
Jag lägger in receptet senare ikväll...

ett litet mellanmål...


1 dl vaniljyoghurt
1 dl proviva blåbärsdryck
Häll båda dryckerna i ett glas och rör om tills de blandats helt eller delvis.

Den här räknar jag ca 2 points på.
Ta lite nötter på oxå, men glöm inte att räkna extra points på det då. Ta en frukt till oxå så har du ett bra mellanmål.

Källa: www.tasteline

tisdag 13 januari 2009

en liten utmaning till er...


I skrivandets hetta så kommer jag inte ihåg vilken blogg jag läste att "bloggägarinnan" gör minst 100 situps om dagen. Och uppmanar fler att göra detsamma. Tilläggas bör att hon gör inte alla i ett svep men typ 25 i taget och med en liten kort paus emellan. Hänger ni med på den utmaningen?
Jag tänker göra det iallafall! Från och med imorgon börjar jag...
Nu ska ska vi få fina platta magar =)

måndag 12 januari 2009

lite tankar...


Det värsta suget verkar vara borta nu...
Har druckit ganska mycket vatten idag, ätit bra mellanmål. Inga kakor! Inget som har triggat igång sötsuget idag iallafall.
Ikväll så lagade jag Tacosoppan som jag lagt in i bloggen här, och den uppskattades av hela familjen. Och då även min minsta tjej som i vanliga fall inte alls vill ha soppa. Men ikväll åt hon med god aptit. det är roligt när barnen gillar det oxå. det blir ju mycket lättare då.
Tack alla som har lagt en kommentar på mitt "nyfiken-inlägg"! Det är alltid kul att få reda på lite vem det är som är inne här och läser.
Jag vet inte om ni har lagt märke till att jag har lite bloggtorka, men ibland vet jag inte riktigt vad jag ska skriva om.
Har fått för mig att många inte tycker det är så kul längre att följa mig nu när jag har gått i mål. Eller?
Men det är ju nu min kamp är egentligen. Det är lätt att tappa motivationen och ge efter bara för att jag har ju gått i mål. Och tro att jag kan fuska lite varje dag. Men så får jag inte tänka även om jag skulle vilja. Jag måste vara benhård och bestämd att det är endast lördagar som jag unnar mig eller när det är kalas. (tur att det inte är kalas så ofta).
Så här är lördagen den stora "unnardagen" för mig. Det är då jag kan unna mig en påse av mitt älskade smågodis.
Vad skulle ni vilja att jag skrev om i bloggen? Eller är det bilder ni skulle vilja ha?
Kom gärna med förslag!

TACOSOPPA 4port. 5,5 points

360 nötfärs (max 10%)
1 påse taco kryddmix
1 gul lök
1 tsk olja
1 krossad vitlöksklyfta
4 potatisar
3 morötter
1 1/2 liter kycklingbuljong
2 paprikor i olika färger
1 dl röda bönor kokta eller konserverade
1 dl majs
timjan

Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Bryn färs och hackad lök i lite olja. Blanda i kryddmixen.
Koka upp kycklingbuljong (tärning eller fond). Lägg i den brynta färsen, potatisen och morötter. Strö över timjan efter smak. Låt detta puttra tills potatisen och morötterna är mjuka.
Skär paprikorna i mindre bitar och blanda ner tillsammans med bönor och majs när någon minut återstår av koktiden.

söndag 11 januari 2009

nyfiken...


Bild: Anne Geddes

Jag är lite nyfiken...på vem du/ni är som tittar in här. Jag vet ju om ett litet gäng som är inne här o kikar emellanåt. Skriv bara nå´t litet så ni stillar min nyfikenhet lite...

sockersugen fortfarande...



Igår tog jag och barnen beslutet att vi inte skulle köpa något smågodis som vi annars brukar att göra varje lördag.Vi åt bara lite glass på kvällen. Och jag är väl stolt för det beslutet. Men jag har forfarande ett sockersug utan dess like! Det är såå jobbigt!
Får nog ta bort allt som har med fikabröd och glass att göra. Åt en muffins till kaffet idag och bara den lilla godbiten "triggade" igång begäret.
Jag har så svårt att komma i spår igen. F*n rent utav sagt! Varför ska det vara så svårt nu för? Det har ju gått som en dans innan julen kom. Inget sockerbehov och vikten låg stadigt. Nu har jag ju gått upp 2 kilo sedan dess och det känns jättemotigt! Förlåt, för att dettta blir ett "gnällinlägg" men jag måste bara få ur mig det.
Från och med imorgon så måste jag se till att dricka mer vatten för jag tror nog att begäret går bort lite då, har hjälpt innan iallafall. Och inga bullar/fikabröd. Börjar med det så får vi se sedan om suget försvinner.
Snälla, ni får gärna komma med lite tips och råd om ni har några på lager. Vad gör ni för att få bort det eländiga socker-behovet???

Vad äter ni till frukost?

Vad äter ni till frukost?
Jag äter nästan varje dag en tallrik havregrynsgröt med skivad banan på. ibland river jag ett äpple på och strör på lite kanel, och så mjölk oxå förstås.

Detta är den bästa frukosten för min del. Jag blir mätt och jag står mig länge på det. Och jag tycker att jag mår väldigt bra av det oxå.


1 port (225 gram) havregrynsgröt innehåller;

Kalorier 137 kcal
Fett 2 g
Protein 5 g
Kolhydrater 24 g

onsdag 7 januari 2009

blä för sockersug!


Åh! Vad jobbigt det är med detta bedrövliga sockersug som man har fått efter jul/nyårs-helgerna! Jag tror jag blir galen!!!!! Jag klättrar snart upp på väggarna!
Jag känner mig rastlös samtidigt som jag är slö. Hur går det ihop?
Jag tror jag har varit och tittat i skafferiet 100 gånger, för att se om det kanske , kanske finns en förtorkad gammal kola efter julhelgen eller kanske någon överbliven bit choklad ifrån alladin-asken som ingen velat ha. Ni vet en sådan där rom choklad som alltid blir över både i översta och understa lagret.
Men ack nej, jag hittade ingeting. Och tur är väl det.
Jag och barnen har kommit överens om att vi inte ska köpa något smågodis på lördag som vi brukar göra, utan det blir bara popcorn och lite frukt. Men det är ju gott det oxå!
Jag måste bli av med det här eländiga sockersuget innan jag blir gallleeeeeennnnnnnn!!!!!!!!

måndag 5 januari 2009

har ni testat dom här?


Hittade dom här inne på Ica. Räknade ut på pointscalkulatorn att det är 2 points/påse. Men är det någon som har testat dom? Jag köpte dom aldrig, men till helgen blir det nog ev. hemköpt en sådan...

söndag 4 januari 2009

Enkla övningar att göra hemma som formar rumpa och lår...

TRÄNING
Oavsett om din rumpa är päronformad, äppelformad, liten eller bred kan du med rätt träning ge den ett riktigt lyft!


Hunden;

Tränar: Rumpans sidmuskler.
Ställ dig på alla fyra på golvet. Håll ryggen rak och magen lätt spänd. Lyft nu ett ben uppåt i sidled så att foten kommer i höjd med rumpan. Du ska känna hur det spänner i rumpmusklerna. Gå tillbaka ner och upprepa övningen från början med motsatt ben.
Gör: 15 repetitioner x 2.


-----------------------------------------------------

Bryggan;

Tränar: Rumpa och lite baksida lår.
Ligg på rygg på golvet med böjda ben och hela fötterna i golvet. Håll armarna raka längs kroppens sidor med handflatorna i golvet. Håll magen spänd och ryggen rak. Lyft upp hela rumpan från golvet och pressa höften upp mot taket så att du känner hur det spänner i rumpmusklerna. Gå tillbaka och upprepa.
Gör: 15 repetitioner x 2.


------------------------------------------------------------

Pendeln;

Tränar: Rumpa.
Stå med fötterna parallella och händerna i midjan. Vinkla en fot med tårna utåt och pendla benet långsamt bakåt och utåt. Höj benet tills det tar ”stopp” i muskeln, alltså så att du känner hur rumpan är helt spänd. Håll överkroppen stilla med rak rygg och lätt spänd mage. Tänk på att det är en kort rörelse som ska göras kontrollerat. Gå tillbaka och upprepa övningen från början med motsatt ben.
Gör: 15 repetitioner x 2.


-----------------------------------------------------------------


Utfallet;

Tränar: Rumpa och lår.
Stå med fötterna parallella och händerna i midjan. Ta ett stort kliv framåt med ett ben och sänk ner kroppen så att knä- och höftleder får nittio graders vinkel. Gå inte så långt ner att knäet nuddar golvet. Sträck på benen och kliv tillbaka. Upprepa övningen från början med motsatt ben.
Gör: 15 repetitioner x 2 på varje ben.


------------------------------------------------------------------


Knäböjen;

Tränar: Rumpa och lår.
Stå med fötterna parallella och höftbrett isär, armarna längs kroppen. Sänk dig ner till ”sittande” ställning och höj samtidigt armarna rakt ut, rakt fram. Gå så djupt ner att höft- och knäled får nittio graders vinkel. Håll ryggen rak och magen lätt spänd. Gå upp till startposition och upprepa.
Gör: 15 repetitioner x 2.


-----------------------------------------------------------


Grodböjen;

Tränar: Rumpa, insida och framsida lår. Kliv isär med fötterna så att du står något bredare än axelbredd. Vinkla tårna utåt. Sätt händerna i midjan, håll ryggen rak och magen lätt spänd. Sänk nu kroppen rakt nedåt så att knäna böjs utåt. Gå så långt ner du kan utan att ”tappa” hållning i rygg och mage. Gå tillbaka upp och upprepa rörelsen från början.
Gör: 15 repetitioner x 2.

Källa: www.topphalsa.se

fredag 2 januari 2009

nyårsafton...

Nyårsafton firades i goda vänners lag. Inte i viktväktar-anda om man säger så...
Till förätt lite goda ostar och kex, huvudrrätten var ugnsbakad pesto-lax med klyftpotatis och vitlöksbröd, avokadosallad. Mums!
Och pannacotta med bärsås till efterrätt.
Några glas vin gick ner oxå, och naturligtvis lite bubbel vid 12-slaget.
Och så en massa godis däremellan.
Under den här julen har jag gått upp ca 2 kilo. Sjuttan oxå!
Men jag tror att jag kan jobba bort dom rätt så snabbt bara jag skärper mig från och med nu och inte faller in i gamla dumma ovanorna som jag hade förr. Det gäller att bryta mönstret fort som ögat!
Har inte rört mig någonting jul/nyår. Hade jag gjort det så hade nog vågen stått still
Med facit i hand så har vi ju njutit av både jul och nyår förutom då vi var lite sjuka strax efter julafton.
Nu önskar jag er alla en god fortsättning på det nya året! Året som vi ska kämpa med våran hälsa och ta hand om våra kroppar =)


Bild på pesto-laxen som var så god!


Lite bilder på våran nyårsdukning som gick i svart och silver.