onsdag 3 december 2008

LEILAS PEPARKAKSKOLA 50 st


Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor

Gör så här
Färdigt på: 1 tim, Tips,
Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.


Kola kan man ju inte vara utan på jul! Jag har köpt färdig pepparkakskola några gånger och jag bara älskade den! Så nu ska jag & barnen försöka oss på att göra egena i år. MUMMA!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj va smarrigt det ser ut!

Anonym sa...

Hej hej!

Kikar in här. Hittade en länk till dig, och såg att du är en viktväktare!
Jag började april 07, och har gått ner 25 kg. Står sedan ett år tillbaka still, men ska minsann klämma bort tre kilo till, för att nå min målvikt.
Hoppas det är ok att jag följer din blogg.

Anonym sa...

Hej! Tack så jättemycket för tipset! Ska testa läkerol :)
Usch, godis är FÖR gott! haha... och man blir ju inte liiiiiite sugen när man ser din goda kola :-D hihi! Hoppas den smakar bra! Kram

Anonym sa...

Hej vännen! Jag älskar kola =) ska göra det här receptet med ungarna..Tack för det jag fick i dag, ska sätta mig ner och skriva snart. Tack för att du finns
Kram