måndag 25 maj 2009

Du blir vad du tror på!


Av Karin Christofferson

Framgångsrika idrottsmän och idrottskvinnor använder tankens kraft för att nå toppen. Även om de tränar stenhårt är det minst lika viktigt att de verkligen tror på sig själva och att de ska lyckas plocka hem guldmedaljen, som att de tränar. Det är tack vare positiv mental tankekraft som de riktigt framgångsrika på arenan lyckas.Det vi tror på – det skerPå samma sätt kan du också använda dig av denna strategi av positiv affirmation. Det vill säga, att mota bort de negativa tankarna och istället fokusera på det positiva beteende du bygger upp för att nå din Målvikt. Vi tror på vad vi intalar oss själva och det visar sig i det vi gör.För att lyckas gå ner i vikt krävs mycket mer än att följa ett visst kostprogram. Du måste själv tro på att du klarar det du föresatt dig. Men det är som sagt lätt att säga tulipanaros. Det du bestämmer på söndag kväll kanske inte känns lika starkt och övertygande på måndag kväll. Då kan det vara bra med lite tips. Använd rätt ordFörsta steget mot positiva tankar är att se och identifiera de negativa tankemönsterna. Ord som du ska se upp med är alltid, aldrig och inte. Orden kan lätt få dig att tro att du gör goda val. Men vad skulle hända om du hamnade på en fest och du blir bjuden på glass? Du har ju sagt åt dig själv att inte äta glass? Då står du där med dåligt samvete och ett misslyckande. Bättre att njuta av glassen och ha koll på ditt POINTS® antal under veckan i Checklistan. Den positiva tanken ska formuleras som om den redan var sann. För att förankra affirmationen i dig själv kan du skriva ner den, läsa den, sjunga den, sätta upp den på kylskåpet, säga den högt inför andra eller läsa in den på band. Det undermedvetna kan inte skilja mellan sanna och påhittade påståenden. Så här är det – eller hur?!
*Jag kan njuta av god mat
*Jag klarar dagens utmaningar
*Jag mår bra av att träna regelbundet och jag gör det i min egen takt
*Jag har rätt att säga nej
*Jag använder mina krafter väl och når mina delmål

Självuppfyllande profetia;
När kritikern inom dig använder ord som, ”Jag kan inte, jag tror inte jag klarar detta”, ska du bara försöka stänga av rösten som om du stänger av en radiokanal. Byt till en annan kanal med positiva budskap som ”Jag ska nå mitt delmål” eller ”Jag har bestämt mig för att det ska gå”. Du kan också ta fram papper och penna och skriva ner tre, fyra olika situationer som du är särskilt stolt över.
Låt din positiva sida växa sig stark!
När du har lyckats identifiera och se dina negativa tankar ska du börja utveckla dina positiva tankemönster. Du ska utmana de negativa och successivt ersätta dem med dina positiva tankar. Istället för att tänka: ”Jag tror inte jag hinner till gympan idag” ska du tänka: ”Jag kommer att hinna till gympan idag”. Istället för att tänka: ”Jag har inte gått ner vad jag bestämt mig för denna veckan och det känns bara motigt” ska du tänka: ”Jag har inte gått ner i vikt denna veckan så mycket som jag hade som mål, men jag vet varför och jag ska lära mig av vad jag gjort och använda mig av det inför nästa vecka”.
Ordens kraft hjälper dig,
När du har börjat tänka positivt kommer du att märka att du känner dig mer optimistisk. Det är dock viktigt att fortsätta jobba med att mota bort de nedtryckande tankarna och istället intala nya positiva tankemönster.
*Genomskåda de negativa tankarna som hindrar dig.
*När du bestämt dig för att lyckas med något så kommer du att klara det.
*Alla negativa tankar ska ”stängas av” och bytas ut mot positiva tankar. Ändrade tankemönster skapar nya goda vanor. Istället för att säga ”Jag ska försöka…” så säg; ”Nu ska jag…”
*Säg till dig själv varje morgon: ”Jag ska gå ner i vikt och byta ut mina gamla vanor mot nya positiva vanor – bit för bit.”
*När du känner dig modfälld – skriv en lista på bra tankar du tänkt nyligen och vilka bra val du gjort.

”Vare sig du tror att du klarar det eller ej kommer du att få rätt”

Källa: www.viktvaktarna.se

6 kommentarer:

Milla sa...

Hejsan! Hittade hit idag. Är också viktväktare, har varit det i omgångar men denna gång SKA jag klara det! Jättebra ord här. Visst är det i tanken som mycket kan förändras. Just nu känns det lite motigt, inte lika lätt som i början. Försöker intala mej positiva tankar, men ibland är det inte så lätt. Har satt upp ett delmål till midsommar, nu ska jag verkligen försöka ta det! Hälsningar Milla

Anneli sa...

Tummen upp för detta! Det är precis detta jag har jobbat med den här gången... =) Mental träning och tänka positivt ÄR rätt medicin!!

Krakelsprakel sa...

Men visst ligger det så mycket i detta.
"du blir det du tänker" brukar jag säga. Även innan jag läst denna artikeln.
Och visst stämmer det i förväg att vår attityd till saker och ting, är avgörande för resultatet. ..

alni sa...

Läste oxå detta o det är mkt bra skrivet o klokt skrivet!
Faktum är att det precis detta Xtravaganza oxå säger. Därför man ska ha en tydlig målbild som man hela tiden tänker på och att man inte ska säga "jag kommer att bli/vara..." utan "jag är..." Man ska tänka i nutid för då blir man det man tänker.

Pulver sa...

Väldigt bra inlägg, 5 slangar i brandbladet !

Lotta sa...

Tack så hjärtligt för dina ord, det är så skönt att höra någon skriva om positiva poch uppmuntrande saker på sin blogg. Det är tanken som räknas visst är det så. Har nu bytt till rätt radiokanal=)
Lotta