onsdag 23 januari 2008

FILÈGRATÄNG FINEMANG 4port. 8,5 points

600 g fläskfilé, rensat från fett och hinnor
1 tsk flytande margarin eller olja till stekning
1 -1 1/2 tsk curry
3-4 msk salt
4 dl skuren purjolök
1 pkt bacon

SÅS:
4 dl fraiche (8%)
0,5 dl chilisås
1 tsk kinesisk soja
1 tsk curry
2 pressade vitlöksklyftor
1 söndersmulad grönsaksbuljongtärning

TILL GRATINERING:
1 dl riven ost, max 17%
lite paprikapulver
4-5 tomater

Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Platta ut dem med handen. Stek filéerna i matfett, smält med curry, i stekpannan. Salta och låt svalna. Fräs purjolök i matfett i kastrull. Låt svalna.
Knaperstek baconskivorna utan matfett i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Bryt baconskivorna i bitar.
Rör ihop ingredienserna till såsen. Lägg purjolöken i en låg vid och lättsmord form. Lägg filéerna ovanpå och strö på bacon. Bred över såsen. Strö över riven ost och paprikapulver. Gratinera i ugn på 225 grader i ca 25 minuter. Täck över med folie mot slutet om rätten ser ut att bli brunbränd. Garnera med tomatskivor.
Servera med ris och sallad.


Den här rätten har jag gjort många gånger och den är verkligen supergod! Receptet har varit borta ett tag. När jag hittade det så tänkte jag att jag ville dela med mig av det. Det är en riktig "Festmåltid". Glöm inte att lägga till points för riset!
Smaklig måltid!

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter verkligen som en festmåltid!

Angel