Idag mår jag bra, som vanligt faktiskt. Jag tillhör ju då den kategorin som är förstoppad av och till och jag måste antagligen resten av mitt liv ta hjälp av olika tarmreglerande medel tex. laktulos.
Många var det som undrade vad IBS är för något, så jag har varit och hämtat lite fakta. Varsågod;
.................................................................................
Många människor lever med sjukdomen kolon irritabile, känslig tarm eller IBS (Irritable Bowel Syndrome) som den även kallas.
Sjukdomen kan med fog räknas som en av de stora folksjukdomarna och olika undersökningar pekar på att mer än tio procent av den vuxna befolkningen har IBS/kolon irritabile. Det är en medicinskt sett, godartad sjukdom men den kan vara besvärlig att leva med och i vissa fall invalidiserande.
Hur yttrar sig IBS/kolon irritabile?
Det finns många symptom som är typiska för IBS/kolon irritabile:
· Gaser och "uppkördhet" i magen.
· Magsmärta som ofta ökar efter måltid men lättar efter det att man tömt tarmen.
· Ändrade avföringsvanor.
· Förändrad konsistens på avföringen.
· Slem och gaser i avföringen.
Dessa symptom kan alla känna av nu och då. Tillfällig förstoppning, diarré eller gaser i magen innebär inte att man har någon sjukdom. Men om besvären inte går över efter två-tre månader bör man söka läkare.
Vad är IBS/kolon irritabile?
IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade.
Mätningar visar att till exempel hela mag-tarmkanalen det vill säga matstrupe, magsäck, tunntarm, tjock- och ändtarm, har en ökad känslighet. Även utsöndringen av tarmsaft och själva matsmältningen kan vara rubbad vid IBS/kolon irritabile.
Vad beror sjukdomen på?
Orsaken till sjukdomen är okänd. Förmodligen är det flera faktorer som påverkar. Det finns olika teorier om detta; att det är en ärftlig sjukdom, att den beror på störningar i tarmens nervsystem eller muskler, eller att den beror på någon form av intolerans eller överkänslighet för olika födoämnen. Debut efter tarminfektioner är vanligt.
Hur ställer man diagnos?
Det finns inte några laboratorietester som visar att man har sjukdomen och det syns heller inte några förändringar på eller i tarmen. Diagnosen ställs på symptom. En eventuell utredning syftar till att utesluta vissa andra sjukdomar som orsak till symptomen. Detta kan ske genom olika undersökningar, som rektoskopi eller koloskopi.
Vid rektoskopi för man in ett smalt rör i ändtarmen. Genom röret kan man se hur tarmen ser ut och ta vävnadsprov som visar om tarmen är inflammerad.
När man gör en koloskopi för man in en tunn slang, ca 150 cm lång, genom vilken man kan se och fotografera hela tjocktarmen och nedre delen av tunntarmen samt ta vävnadsprover.
Hur behandlar man IBS/kolon irritabile?
En viktig del av behandlingen är att man får diagnosen förklarad, att man kännner sig trygg med den. Det finns ingen medicin som botar IBS/kolon irritabile, däremot kan vissa symptom lindras. Det betyder att man måste lära sig att leva med sin sjukdom och ta hänsyn till den i vardagslivet.
Kosten kan ha stor betydelse för hur man mår. Hur man reagerar på olika livsmedel är individuellt och man måste pröva sig fram. En dietist kan vara till stor hjälp för att ge råd om kost och kostvanor. Exempelvis är fiberrik kost bra vid förstoppning, vid gasbesvär skall kolsyrade drycker och gasbildande livsmedel undvikas.
De flesta mag-tarmsjukdomar påverkas av stress.
Det är därför viktigt att se över sin vardag och se till att det finns tid för vila och avkoppling.
Möjligeheterna till läkemedelsbehandling vid IBS/kolon irritabile är, som tidigare nämnts, begränsade.
Det pågår dock intensiv forskning inom IBS-fältet, till exempel inom läkemedelsindustrin, och nya behandlingsprinciper är under utveckling.
OBS! Vid blod i avföringen, viktnedgång, eller många diarréer - särskilt när de förekommer på natten, bör du söka läkare omedelbart.
Källa: www.magotarm.se
måndag 26 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Min vän A har IBS och hon har det jobbigt. Inget skoj alltså.
Ja, du är inte ensam. Jag klarar långa perioder utan så stora besvär men ibland kan det bli riktigt illa. Det är vanligare än man tror...läste någonstans att de uppskattade att 1 av 10 kan ha det eftersom en del bara har lätta besvär och oftast alltid haft det och helt enkelt vant sig...
Stress är min största bov och triggar igång det lätt, tyvärr. Hoppad du snart blir bättre. Sköt om dig!! // Anna
Hoppas du blir bättre, vill att du ska må bra! Blev det ngt bättre när du gick ner i vikt? Kram
mjog ahugavert, takk
Hej! Vill tipsa om IBS-metoden (hittas på http://www.ibsmetoden.se ). Det är en bok som hjälper till att lindra symptomen från IBS, bland annat förstoppning.
Skicka en kommentar