måndag 11 januari 2010

Vatten.....vatten.....vatten.....


Vatten, och åter vatten!
Idag har jag iallafall inte glömt av att dricka =)
Har sprungit på toa en hel del idag.

Hittade den här artikeln på www.stadium.se;


Vatten: viktigt för välbefinnande och hälsa
Vatten är livsviktigt. Det påverkar alla våra organ och såväl vår fysiska som psykiska prestationsförmåga. Ja, du kan faktiskt både bli mer effektiv på jobbet och få bättre träningsresultat genom att dricka mer vatten. Här får du redan på hur.
En vätskebrist på så lite som en procent av kroppsvikten försämrar prestationsförmågan – och när du hunnit bli törstig är vätskebristen redan ett faktum. Det låter dramatiskt, men är enkelt att förebygga: låt vattenflaskan bli din bästa vän!

Det allra bästa är om du kan dricka ungefär ett glas vatten i timmen under hela dagen, det vill säga också på arbetet och sedan du kommit hem. Det hjälper dig att hålla orken på topp, eftersom en bra vätskebalans är viktigt för såväl koncentrationsförmåga som energinivå.

Dessutom kommer du på det sättet till träningen med en god vätskebalans i kroppen, vilket gör att du orkar ta i mer och därmed får bättre träningsresultat. Generellt sett behöver du inte dricka något under ett träningspass som inte varar längre än 20-30 minuter.

Tränar du konditionsträning i 30-60 minuter i varmt väder, en varm lokal eller om du tränar mycket intensivt bör du dock försöka få i dig ett par klunkar vatten varje kvart. Vid styrketräning kan du normalt sett klara dig på lite mindre vätska, det beror på hur hårt du tränar och hur varmt det är i gymmet.

Vattnet ersätter inte bara den vätska du förlorar genom svettning och avdunstning, utan har också till uppgift att kyla ner kroppen så att den inte blir överhettad.

Dessutom bidrar en god vätskebalans till att minska risken för att du drabbas av kramp. För vanliga motionärer är vanligt vatten alltid det bästa alternativt. Det är bara om du tränar flera timmar i sträck eller på elitnivå som det kan vara befogat med en sportdryck under träningen.

Viktigt att tänka på
Du förlorar vätska på fler sätt än genom svettning. Bara genom utandningsluften försvinner 0,3-0,6 liter vatten varje dag, genom huden 0,3-0,5 liter och genom urin och avföring 1,4-1,8 liter.

Beroende på faktorer som lufttemperatur, luftfuktighet och individuella förutsättningar, som antalet svettkörtlar och svettkapacitet, kan svettproduktionen därtill variera mellan 0,25 liter per timme upp till två-tre liter per timme!

Det säger sig själv att det är viktigt att hålla reda på sitt vätskeintag och se till att få i sig rejält med vatten. Men hur göra man det, om törsten inte är någon bra mätare på kroppens vätskebehov? ”Ett glas vatten i timme” är en bra grundregel.

Dessutom kan du se vilken färg urinen har när du kissar. Är vätskebalansen god är den genomskinlig och klar; är vätskebalansen dålig är den gul (observera dock att vissa mediciner och kosttillskott samt vissa livsmedel också kan påverka urinens färg).

2 kommentarer:

Sandra sa...

Som sagt vatten är viktigt, jag är dålig på att dricka ,ska ta ett glas nu, tack för att du påminde mig:-)

Bondbruden sa...

Just det..man ska kissa silver, inte guld...men för mycket vatten kan göra en full, jag vet har nämligen spelat vattenpoker en gång.....blev ruggans full...